Glaciärerna smälter

Något som man ständigt får höra när man säger sig vara skeptiskt till klimathotet är - men glaciärerna smälter. Det är i och för sig en korrekt iakttagelse men det kanske inte är så bra argument för att klimathotet är på riktigt som man kan tro. Det visar sig om man tittar närmare på saken att jordens glaciärer har dragit sig till baks sedan 1850-talet dvs långt innan vi genom förbränning av fossila bränslen kunnat påverka förloppet. För att påminna oss om vad vi talar om så kan vi ta en titt på den årliga förbrukningen av fossila bränslen.

emissions.png

Om vi haft någon mätbar påverkan på glaciärerna före 1950 så skulle påverkan idag vara mångdubbelt större. Fram till 50-talet hade vi bränt ca 60 GtC medan vi idag ligger över 400 GtC. Så finns det någon förändring av jordens glaciärer från 50-talet som skulle vara ett tecken på att vi verkligen har en påverkan? Om vi enbart tittar på siffror från 50-talet och framåt så ser vi mycket riktigt att glaciärer runt hela jorden har dragit sig tillbaka och vi skulle kunna nöja oss med det; den som funderar ett steg längre undrar naturligtvis vilka naturliga förändringar som finns och hur de senaste förändringarna skiljer sig. För att ta reda på den saken måste vi ha data som sträcker sig bra mycket längre än till 50-talet.

Vi tittar på en glaciär

Vi vill ha en glaciär som är väldokumenterad i flera hundra år och varför då inte ta en av de största vi har i Europa, Mer de Glace i Chamonix. De som är skidåkare har kanske tagit turen från Aiguille du Midi ner genom La Vallée Blance och då åker man långa sträckor på glaciären. Vi behöver inte läsa mycket om glaciären innan vi förstår att den varit bra mycket större förr i tiden och att den idag är bra mycket kortare. Vi lär oss också snart att glaciären hade sin största utbredning, under de senaste tre hundra åren, i mitten på 1800-talet. Om vi vill veta mer om glaciären får vi ta en titt på de sammanställningar som har gjorts där man försöker dokumentera dess längd under åren. Vi hittar en sådan sammanställning i tidskriften Zeitschrift für Gletscherkunde und Glazialgeologie.

I detta arbete har författarna först gjort en rekonstruktion över glaciärens utbredning för att sedan försöka skapa en modell för hur den kan komma att utvecklas. Det är intressant läsning som beskriver hur man genom att studera kartor, avsättningar i naturen och till och med gamla tavlor kan återskapa hur utveckling har varit från slutet av 1500-talet och till idag. Den rekonstruktion man kommer fram till visas i ett diagram på sidan 52. För att inte ta bort det roliga så kommer jag inte att berätta vad den visar, du får själv ta en titt på den och fundera en stund.

Naturliga variationer

Det är ingen hemlighet att klimatet varierat under århundraden. Vi förleds ofta att tro att de senaste årens temperaturuppgång är dramatisk och helt skild från historiska förändringar. Ju mer vi läser om och förstår att klimatet alltid förändrats och att förändringarna historiskt varit bra mycket större än det vi sett på senare tid så kommer klimathotet i lite perspektiv. Att historiska förändringarna varit större än dagens motsäger i och för sig inte att vi inte har en påverkan idag men det säger oss att man inte kan ta dagens förändringar som bevis på mänsklig påverkan.

Att göra som övning

Nästa gång det i media flaggas för att glaciärerna smälter så ta och gå ett steg längre. Vilket område är det de talar om, vilka glaciärer, finns det rekonstruktioner av glaciärens utbredning sedan 1800-talet, vad pekar de på? Det är inte alla glaciärers som är så väldokumenterade som Mer de Glace men i de fall där det finns data så pekar de nog i samma riktning; glaciärerna var bra mycket större för - men de började dra sig tillbaks i mitten på 1800-talet, långt innan vi skulle kunna ha någonting med saken att göra.

Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!