I


  Avsnitt:

 Inledning

 Relativiteten

 Lösningar

 Tids-
 maskinen


 Slutsats

 Referenser


och med att det trots allt finns en
(extremt liten) chans att tidsresor är möjliga har det skrivits tonvis med science fiction- berättelser där hjälten reser kors och tvärs genom tiden för att exempelvis döda någon obekväm politiker och på så sätt förhindra ett krig. Detta kan dock ställa till med stora problem. Tänk om den obekväme politikern hade haft ett hett förhållande med hjältens mamma. Vad händer då när hjälten uppenbarar sig en kort tid innan och dödar sin biologiske far? Tja, om hans far dör kommer ju även hjälten att upphöra med sin existens. Men om hjälten inte existerar så kan han inte heller ha dödat sin far. Vilket medför att fadern överlever och inleder ett förhållande med hjältens mor, som föder hjälten, som i sin tur åker tillbaka i tiden för att (ovetande) försöka ta kål på sin far. Är du förvirrad än?

Det finns än så länge två möjliga lösningar av problemet. Ena lösningen säger att det helt enkelt inte går att ändra historien. Varje gång hjälten försöker döda sin släkting sker det något oväntat, som gör att släktingen överlever. Ganska frustrerande, eller hur?

Enligt en annan teori hämtad från kvantmekaniken finns det ett oändligt antal parallella universum, som i vanliga fall inte kan kommunicera med varandra. Varje gång det sker något konstigt, t ex om hjälten dödar sin far, skapas det ett parallellt universum. I ena universumet dör fadern, men i det andra lever han fortfarande. När hjälten sedan reser tillbaka hamnar han i ett parallellt universum i stället för sitt gamla (där han ju försvinner) och kan därmed överleva själv.

Båda lösningarna har sina svagheter. Om man inte kan ändra historien går det ju inte heller att resa tillbaka i tiden eftersom varje andetag man gör påverkar framtiden. Om man i stället hamnar i ett parallellt universum varje gång man dödar sin mormor kan ju man fråga sig om man inte har dödat sin "parallella" mormor i stället för den riktiga. Det finns dessutom många fler konstiga paradoxer, som har att göra med tidsresor. Även om man i framtiden lär sig hantera dem återstår en stor fråga: var är alla besökare från framtiden? Var är alla turister från 10 000-talet? Är de osynliga? Är de förklädda till jultomtar? Ingen vet säkert.

< Till föreg. sida        Till nästa sida >

"T
änk om den obekväme politikern hade haft ett hett förhållande med hjältens mamma"

"O
m man i stället hamnar i ett parallellt universum varje gång man dödar sin mormor kan ju man fråga sig om man inte har dödat sin "parallella" mormor i stället för den riktiga. "

"V
ar är alla turister från 10 000-talet? Är de osynliga? Är de förklädda till jultomtar? Ingen vet säkert"