Vintergatan

Vår galax, Vintergatan

Som jag nämnt tidigare är Vintergatan en Spiralgalax av typen Sc och den har en diameter på ca 30 000 Pc(Parsec) vilket motsvarar 97 800 ljusår eller 9*1017 km. Hur många stjärnor det finns i galaxen vet ingen. De är alldeles för många för att räkna och stjärnorna i de mest avlägsna områdena skyms av mörka moln av gas och damm.
Vår egen sol ligger utanför galaxens centrum, i en av Vintergatans tre spiralarmar som kallas Orionarmen, ca 8000 Pc från kärnpartiet. Själva kärnpartiet är ca 5000 Pc tjockt och har en diameter på 10 000 Pc. Armarna kallas Orionarmen, Perseusarmen och Sagittariusarmen. En del forskare påstår att Vintergatan har en fjärde arm, Centaurusarmen, som ligger innanför Sagittariusarmen. Detta är dock väldigt svårt att bevisa i detta stadium eftersom vi aldrig varit så långt bort från jorden att vi kunnat studera Vintergatan utifrån.

Datorsimulerad sidovy av vintergatan
Allting i Universum roterar och därför också Vintergatan. Spiralarmatna roterar runt Vintergatans centrum och vårt solsystem följer med i denna rotation samtidigt som jorden roterar runt solen. När man talar om galaxers rotationstid uttrycker man sig i galaktiska år. Ett galaktiskt år är den tid det tar för vårt solsystem att att rotera ett varv runt Vintergatans centrum, vilket innebär 200-250 miljoner år.

Enligt denna tideräkning är jorden endast 20 galaktiska år. Livet gick iland för 2 galaktiska år sedan och under det förra varvet solsystemet tog runt centrum härskade dinosaurierna på jorden. Hastigheten på rotationen beror på var i galaxen man befinner sig. En stjärna nära centrum roterar fortare än en stjärna långt därifrån. Hur mycket massa som befinner sig mellan stjärnan och centrum påverkar också. Ju större avståndet till centrum är, ju mer påverkar massan rotationen.

Genom alla tider har forskare riktat sina blickar mot Vintergatans centrum och försökt att lösa gåtan om dess utformning. Detta har dock varit mycket svårt. Stora delar av Vintergatan skyms av stora moln av stoft och damm, däribland centrum. Först för några år sedan fick forskarna med hjälp av datorer en första bild av Vintergatans kärnparti.
Det finns en kraftig radiokälla i kärnpartiet som forskarna döpt till Sagittarius A. Den är mycket kompakt, det mesta av radiovågorna kommer från ett område som är mindre än vårt solsystem. I centrum finns även en röntgenkälla och en ansamling ljusstarka källor som utsöndrar infrarött ljus. Dessa föremål anser forskare vara stora, kalla stjärnor.
De flesta tror nu för tiden att galaxens centrum inte utgörs av stjärnor utan ett Svart hål. Detta Svarta hål skulle ha en massa av flera miljoner solmassor och sluka alla stjärnor och stoftmoln som kommer för nära.


Stoftstråket som skymmer
Vintergatans centrum


Föregående sida Nästa sida




Huvudsidan Galaxbildning Nära möten mellan galaxer Galaxernas utveckling