Grekisk mytologi av Filip Wahlberg

GROTTRISTNINGAR FUNNA PÅ KRETA!


I mitten av oktober upptäckte ett franskt arkeologteam som undersökte några undervattensgrottor på Kreta flera mycket gamla grottristningar. Man har sedan dess arbetat med att tolka dem, och nu kan man äntligen publicera resultatet av efterforskningarna.

Nedan ses några av de bilder som togs vid dykningen. De har digitalbehandlats för att den ursprungligen ganska svaga texten skall framträda tydligare. Om muspekaren hålls över bilden kommer en mer dirkekt översättning att framträda på raden där länkarna visas. Undvik därför att göra detta förrän du själv har läst den underlättande tolkningen och själv testat dina kunskaper i grekiska.
Denna text antas beskriva ett dramatiskt skede i mytologin. Enligt sägnen skulle gudinnan Manete Breja (hon som hade brösten i navelhöjd och som med dem födde upp smågudar åt gudinnor som inte hade tillräckligt med nektar) resa ned till människorna på jorden. Hon skulle helt enkelt hoppa ner från ett moln. Men i fallskärmen hade hon råkat packa fel transportmedel, så hon for med en väldig fart ner mot den torra marken. Hon var helt enkelt tvungen att ropa ner till de skräckslagna människorna att de skulle se upp så att hon inte ramlade på dem. Som tur var hann alla undan, men stackars M.B. blev smutsig från topp till tå och fick inte komma tillbaka till Olympen förrän hon hade tvättat av sig lorten.
Här har vi ett exempel på mer vardagliga episoder uppe i gudarnas boning. Lilla Appa, som var ett sorts gudomligt skogsväsen, hade blivit kinkig och vägrade äta upp grönsakerna. Hennes föräldrar (som f ö var ett par) försökte proppa i henne nyttigheterna med våld och tratt, men utan resultat. Hennes bröstuppföderska (förmodligen samma M.B. som i förra legenden) ställde sig mycket skeptisk till denna metod, och försökte i stället lura Appa att det hon hade på tallriken i själva verket var små människor, alltså en animalisk rätt, vilket var mer i Appas smak. Hon åt därvid upp grönsakerna frivilligt, men för hennes onda uppsåt blev hon hatad av människorna i många år och slutligen dödad av dem. Men det är en annan historia..
Sällan har gudarnas mänsklighet åskådliggjorts så tydligt som här. En av alla dessa bröstuppföderskor som så ofta förekommer i mytologin påstås ha intagit narkotika i så stora mängder att hon, medan hon var kraftigt påtänd och i all sin ynkedom, klådde upp den legendariska kollegan med brösten i navelhöjd (se myt 1). (Det kan i sammanhanget vara värt att omnämna att världshistoriens första terapeut lär ha försökt väcka upp kvinnan ur sin trans med den legendariska uppmaningen: "!".
Gudarna levde som bekant i lyx, och den kötträtt som det här är fråga om var säkerligen rikligt förekommande. Man lär ha använt små trästickor för att plocka upp och inmundiga skivorna. Här vill man dock påpeka att måttfullhet är av dygd. Man bör endast äta en skiva, annars kan man få problem med magen.

Filip Wahlberg,<e93_fwa@elixir.e.kth.se>