[disclaimer]





14 mars 2002


Tidningen Östermalm
Insändarredaktören


Lillemor Lindberg (m), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd, tycker om makt. Denna lilla hemlighet avslöjar hon i en intervju i Tidningen Östermalm (2/3-02). Vad som dock inte framgår av intervjun är omfattningen av Lillemor Lindbergs maktbegär. En stunds grävande visar emellertid att LL utöver ordförandeskapet i stadsdelsnämnden även är ledamot av kommunfullmäktige sedan 1985 och ledamot av Kommunförbundet i Sthlms län. Vidare är hon bl.a. ordförande i Stockholm Vatten AB, ledamot av svenska kommunförbundets kongress och ledamot av stadens valberedning. Lillemor Lindberg har således rejält med makt och inflytande. Kanske blir det ännu fler uppdrag nu, efter pensioneringen?

Lindberg är emellertid inte ensam om att sitta på alltför många stolar. Hennes partikamrater i stadsdelsnämnden har samma faiblesse för makten:

Helena Bonnier åtnjuter inte bara medborgarnas odelade förtroende i nämnden. Hon är dessutom ledamot av kommunfullmäktige, av gatu- och fastighetsnämnden, kommunstyrelsens EU- och marknadsföringsberedning, AB Svenska Bostäder, AB Stadsholmen samt Stockholms konstråd. Vidare är hon ledamot av kyrkofullmäktige och kyrkorådet i Oscars församling samt ersättare i svenska kommunförbundets kongress. En veritabel renässansmänniska!

Peter Lundén-Welden kommer inte långt efter. Till hans övriga förtroendeuppdrag hör att vara ordförande i stadsdelsnämndens sociala delegation, ordförande i Kommunförbundet i Stockholm och Uppsala läns luftvårdsförbund, moderat gruppledare i Miljö- och hälsoskyddsnämnden, ledamot i City polisnämnd samt ersättare i utbildningsnämnden. Dessutom är han ersättare i svenska kommunförbundets kongress och ersättare i kommunfullmäktige. På den tid som blir över arbetar han som projektchef på SL Tunnelbanan AB. Peter Lundén-Welden går till val på att öka den enskildes valfrihet och verka för minskad politikerstyrning ....

Med så många uppdrag hinner man naturligtvis inte sätta sig in ordentligt i ärendena. Maktkoncentrationen leder därför till dåligt underbyggda beslut. Somliga nämndledamöter visar sig inte ens veta vilka beslut de varit med att fatta!

Även med de bästa föresatser och måttligt antal uppdrag leder emellertid de multipla lojaliteterna oundvikligen till konflikter. Bör den, som sitter både i kommunfullmäktige och stadsdelsnämnden, prioritera hela stadens intressen framför stadsdelens eller vice versa? Är det viktigare att kunna bygga bostäder i Hammarby Sjöstad och i Ulvsunda än att tillgodose Hjorthagsbornas intresse av en god miljö? Skall sanering av Loudden ske på Hjorthagsbornas bekostnad?

Varken Lillemor Lindberg eller de övriga borgerliga ledamöterna anser sig behöva besvara dylika frågor från väljarna.

Inom kort kommer våra mångsysslare att ställas inför ett nytt ärende av mycket stor betydelse för de boende på Östermalm och Gärdet, nämligen frågan om Österleden - en av Stockholms nya infarter. Från en jättelik trafikplats vid Borgen på Ladugårdsgärdet skall tiotusentals fordon varje dag matas in på Östermalm via Tegeluddsvägen, Lindarängsvägen, Valhallavägen, Oxenstiernsgatan och Strandvägen. En redan besvärlig trafiksituation kommer, om gatu- och fastighetsborgarrådet Sten Nordin (m) får sin vilja fram, att ytterligare försämras: trängseln och bullret kommer att bli större medan luftkvaliteten och tillgängligheten blir lägre.

För stadsdelsnämndens invånare är därför följande fråga av yttersta intresse inför höstens val: hur ställer sig nämndledamöterna till Österleden? Avser man att se till invånarnas bästa eller kommer man att lyssna till husbondens röst från stadshuset? I denna fråga måste samtliga stadsdelsnämndspolitiker ge besked i god tid före valet!


Claes Trygger
Östermalm/Gärdet