[disclaimer]





Östermalms SDN tar ytterligare ett steg mot destruktion?

Att bevista stadsdelsnämndens sammanträden kan vara en sällsam upplevelse. Stundtals kan man där få bevittna den representativa demokratins allra värsta avarter. Ett sådant tillfälle inträffade på årets Luciadag.

Till mötet, där det viktigaste ärendet på dagordningen rörde bygglovet för den planerade destruktionsanläggningen på Gasverkstomten i Hjorthagen, hade bortåt hundratalet Hjorthagsbor - både barn och vuxna - mött upp, för att ge uttryck för sin stora oro. I stället för att gå dessa medborgare till mötes sökte emellertid ordföranden, Lillemor Lindberg(m), på olika sätt förhindra ytterligare belysning av frågan. Lindbergs metoder varierade från att tillåta rena filibusteranföranden om enskilda personers problem liksom om belysningsproblem och bekymmer med trasiga gungor på en skolgård, till att försöka lägga lock på diskussionen genom att hänvisa till att en kaffepaus var inplanerad till ett bestämt klockslag.

Då de borgerliga ledamöterna anmodades motivera valet av plats för destruktionsanläggningen utbredde sig en talande tystnad. Inte ens Peter Lundén-Welden, som tidigare varit en så ordrik och ivrig tillskyndare av anläggningen, hade något att säga, utan mumlade bara att frågan var komplicerad, och att det därför vore bäst att invänta Regeringens synpunkter. Övriga borgerliga nämndledamöter molteg. Ett pinsamt skådespel!

Efter kaffepausen var det så dags att skrida till beslut. I stället för att göra det enda rimliga, d.v.s. att med hänsyn till fakta och tjänstemännens förslag till avslag samt de boendes oro avvisa bygglovsansökan, valde man helt fegt ett icke-beslut. Vid votering instämde samtliga borgerliga politiker i formuleringen "Stadsdelsnämnden avvaktar den socialdemokratiska regeringens beslut beträffande marksaneringsanläggning på fastigheten Hjorthagen 1:3." Ingen av åhörarna torde sväva i tvivelsmål om att beslutet var dikterat uppifrån, d.v.s. från stadshuspolitikerna.

Vad majoriteten i Östermalms stadsdelsnämnd ägnar sig åt kan bäst beskrivas som centralstyrd lokaldemokrati. Sedan moderaterna misslyckats med att under innevarande mandatperiod avveckla mer än en fjärdedel av stadsdelsnämnderna har man uppenbarligen gått in för att i stället sabotera deras verksamhet. Huruvida man hämtat inspiration från EU:s sätt att tillämpa subsidiaritetsprincipen ("närhetsprincipen") eller från de metoder som tillämpades i kommunistdiktaturerna - de s.k. folkdemokratierna - i Östeuropa går inte att avgöra. Att de borgerliga stadsdelsnämndspolitikerna för länge sedan förverkat sina mandat råder det dock inget tvivel om.


Claes Trygger
Östermalm