.Return-Path: <lars.brandell@hsv.se>
.Date: Mon, 12 Mar 2001 14:24:06 +0100
.From: Lars Brandell <lars.brandell@hsv.se>
.To: lang@math.kth.se
.Subject: Re: matteprojektet

Kommentarer till frågorna

  1. Huvuduppgiften att indentifiera kritiska punkter osv är väl ok. men de övriga frågorna är alltför begränsade och alltför aktionsinriktade för att behandlas just nu.
     
  2. Ungefär 60 procent av teknologerna på KTH kommer från stockholms län.
     
  3. Problemet idag är mot bakgrund av det vi kom fram till i räcker kunskaperna i matematik är följande
    a) förkunskaperna hos dem som börjar på KTH (bland andra högskolor) är svaga och framförallt ojämna. Kanske också "felaktiga".
    b) KTH tag inte tillräcklig hänsyn till de stora variationerna i förkunskaper när man lägger upp undervisningen i matematik.
     
  4. Om vi tror att goda kunskaper i matematik inom lämpliga områden är viktiga för civilingenjörsutbildningen, bör därför skolans och högskolans system inklusive antagningregler medverka till att man i gymnasiet får dessa kunskaper.
     
  5. Jag har tittat på data om betygen från gymnasiet för de olika programmen. De varierar mycket mellan programmen. Se bifogade word-dokument.
     
  6. Det verkar inte heller som om man försökt förbättra dåliga betyg på mattekurserna i någon större utsträckning.
     
  7. Därför slutsats: Systemen uppmuntrar inte till en större satsning på matematik i gymnasiet. Varför??
     
  8. Kan antagningsregelrna spela in. Det tror jag. Bra betyg i matte är inget som man bör satsa på om man vill ha höga meritvärden vid antagningen.
     
  9. Förslag 1. Ordna matteprov inför antagningen, resultatet vägs ihop med andra meriter vid antagningen till ett visst antal platser.
     
  10. Förslag 2. Sök kontakt med alla gymnasieskolor i stockholms län och betona på olika sätt vikten av goda matematikkunskaper för alla som vill söka till civilingenjörs och ingenjörs- utbildning.
     
  11. Förslag 3. Utreds och diskutera: Hur skall man på de olika programmen kunna ta hänsyn till att förkuskaperna i matte är så varierande.

Hälsningar

Lars

--
Lars Brandell
Avdelningen för Statistik och Analys
Högskoleverket
Postadress Box 7851  SE-103 99 Stockholm

Tel#46 8 5630 8763