Oftast går tillverkningen av essans till så att man lägger bär eller blommor i en flaska, och häller sedan över så mycket brännvin att det täcker. Sedan låter man flaskan stå i rumstemperatur i en vecka, och silar därefter bort bär eller blommor. Om essansen är grumlig ska man låta den stå tills dess att den klarnat, varefter man försiktigt häller över essansen i en annan flaska så att bottensatsen blir kvar.
När man väl har sin essans, blandar man ut den ytterst lite
åt gången i renat brännvin. Man får smaka sig
fram tills man hittar en lagom starkt kryddad blandning.
Här följer några recept:
AnisLägg anisfrö i en flaska och häll på dubbla mängden brännvin. Skaka om och låt flaskan stå en vecka i rumstemperatur. Sila sedan bort alla frön och tillsätt ett par centiliter av essansen per halvflaska brännvin. Du bör nu ha fått en vackert gul dryck. BeskBesk är en gammal pålitlig malörtskryddad
snaps. Se upp när ni plockar malört så att ni
inte förväxlar den med svinmåla! Malört
har silvergrå, lite ludna blad och en hård stam,
som är lätt att bryta av. Blommorna är
små och gula. BjörkskottStrax innan björkarna får "musöron", när knopparna har fått en liten tipp av grönt, då är det dags att plocka skotten. Stoppa dem i en flaska, häll över brännvin och låt det dra en vecka i rumstemperatur. Essansen är guldbrun och smakar ganska starkt. Blanda ungefär ett snapsglas essans till en halv flaska brännvin. BlåbärSkölj riktigt mogna blåbär, låt dem
torka och lägg dem sedan i en flaska. Häll
brännvin över så det täcker bären
och låt stå i rumstemperatur en vecka. Sila sedan
bort bären och låt essansen stå minst ett
halvår. Tappa sedan av den klara delen så att
bottensatsen blir kvar. EnbärAv enbär kan man göra egen gin. Plocka endast de mogna, mörka bären eller köp färdigplockade. Man stöter bären något, lägger dem i en flaska och häller brännvin över. När spriten sugits upp, häll på nytt brännvin. låt stå i en vecka varefter man silar bort bären och låter essansen stå ett par månader tills den klarnat. Smaken blir mycket fin, om inte så stark som färdigköpt gin. GullvivaMan tar de gula blommorna, stoppar dem i en flaska och häller brännvin över. Låt stå i rumstemperatur i en vecka, sila, och blanda sedan ut med brännvin efter smak. HäggÄven om häggen har blommat rikligt på våren så får man passa på, för bären tycks vara mycket begärliga för småfåglarna. Lägg de fullmogna bären i en flaska, häll på brännvin och låt stå i en vecka. Sila sedan bort bären och blanda med renat. Drycken blir vackert mörklila och smaken har en dragning åt bittermandel. JohannesörtJohannesört blommar lysande gul i alla diken
från högsommaren och en bra bit in på
hösten och ger an av de allra finaste
brännvinskryddningarna. |
KörsbärLägg solmogna smakrika körsbär på
flaska och låt även ett par, tre krossade
kärnor följa med. Låt stå en vecka i
rumstemperatur och sila sedan bort bär och kärnor. LiljekonvaljEftersom liljekonvaljer är giftiga så bör
man inte dricka mer än två-tre nubbar per
kväll av liljekonvaljbrännvinet. PomeransSkala en apelsin och tag så långt det är möjligt bort det vita från insidan. Skär sedan skalen i strimlor, lägg dem i en flaska och slå över brännvin. Låt stå relativt varmt i cirka fyra dagar, sila bort skalen och smaksätt brännvinet. RenfanaHögsommarens blommande renfans kan användas som brännvinskrydda. Lägg blommorna i brännvin och låt stå i tre-fyra dagar, sila sedan. Essensen blir mahognybrun och den färdiga snapsen läckert guldgul. RöllekaEtt vanligt litet ogräs med vita till ljusrosa
blommor. Torka blommorna och lägg i en flaska, häll
brännvin över och låt stå i tre-fyra
dagar. Ger en skarp men ändå god smak på
brännvinet. RönnbärPlocka fullmogna bär, lägg dem på flaska
och slå brännvin över. Låt blandningen
stå i fyra-fem dagar och sila sedan bort bären. Det
färdiga brännvinet är både vackert att se
på och gott att dricka. Smaken är lätt
syrlig. SmultronSmultron går varken att sylta eller safta, men i
brännvin behåller de både doft och
smak. Lägg bären i en flaska, häll över
brännvin och låt stå en vecka i
rumstemperatur. VinbärEtt av de enklaste sätten att krydda brännvin,
svarta, röda och vita vinbär går lika bra, men
bör ej blandas. Välj riktigt fina och solmogna
bär. Stoppa dem i en butelj, häll på
brännvin och låt det hela stå i tio
dagar. Efter att bären har silats bort bör essansen
lagras några månader tills den klarnat. |