Att Krydda Brännvin


När man gör egna kryddningar bör det brännvin man använder inte vara alltför starkt, om kryddsmaken ska komma till sin fulla rätt. Man utgår från okryddat brännvin, renat eller vodka. Om man är riktigt noga med kvaliteten kan man även göra sitt brännvin själv.

Oftast går tillverkningen av essans till så att man lägger bär eller blommor i en flaska, och häller sedan över så mycket brännvin att det täcker. Sedan låter man flaskan stå i rumstemperatur i en vecka, och silar därefter bort bär eller blommor. Om essansen är grumlig ska man låta den stå tills dess att den klarnat, varefter man försiktigt häller över essansen i en annan flaska så att bottensatsen blir kvar.

När man väl har sin essans, blandar man ut den ytterst lite åt gången i renat brännvin. Man får smaka sig fram tills man hittar en lagom starkt kryddad blandning.
Här följer några recept:


Anis

Lägg anisfrö i en flaska och häll på dubbla mängden brännvin. Skaka om och låt flaskan stå en vecka i rumstemperatur. Sila sedan bort alla frön och tillsätt ett par centiliter av essansen per halvflaska brännvin. Du bör nu ha fått en vackert gul dryck.


Besk

Besk är en gammal pålitlig malörtskryddad snaps. Se upp när ni plockar malört så att ni inte förväxlar den med svinmåla! Malört har silvergrå, lite ludna blad och en hård stam, som är lätt att bryta av. Blommorna är små och gula.
Riktigt fin besk görs bara av blommorna. Först ska de hänga och torka på sina stjälkar, helst i ett dragigt rum, sedan är det lätt att dra av blommorna.
Lägg dem på ett fat, slå över brännvin och tänd på. Elden slocknar snart och då stoppas blommorna i en flaska och täcks med brännvin. Efter en vecka är essansen färdig.
Besk är bra för matsmältningen.


Björkskott

Strax innan björkarna får "musöron", när knopparna har fått en liten tipp av grönt, då är det dags att plocka skotten. Stoppa dem i en flaska, häll över brännvin och låt det dra en vecka i rumstemperatur. Essansen är guldbrun och smakar ganska starkt. Blanda ungefär ett snapsglas essans till en halv flaska brännvin.


Blåbär

Skölj riktigt mogna blåbär, låt dem torka och lägg dem sedan i en flaska. Häll brännvin över så det täcker bären och låt stå i rumstemperatur en vecka. Sila sedan bort bären och låt essansen stå minst ett halvår. Tappa sedan av den klara delen så att bottensatsen blir kvar.
Blåbär gör sig även bra som likör, det är bara att tillsätta lämplig mängd socker.


Enbär

Av enbär kan man göra egen gin. Plocka endast de mogna, mörka bären eller köp färdigplockade. Man stöter bären något, lägger dem i en flaska och häller brännvin över. När spriten sugits upp, häll på nytt brännvin. låt stå i en vecka varefter man silar bort bären och låter essansen stå ett par månader tills den klarnat. Smaken blir mycket fin, om inte så stark som färdigköpt gin.


Gullviva

Man tar de gula blommorna, stoppar dem i en flaska och häller brännvin över. Låt stå i rumstemperatur i en vecka, sila, och blanda sedan ut med brännvin efter smak.


Hägg

Även om häggen har blommat rikligt på våren så får man passa på, för bären tycks vara mycket begärliga för småfåglarna. Lägg de fullmogna bären i en flaska, häll på brännvin och låt stå i en vecka. Sila sedan bort bären och blanda med renat. Drycken blir vackert mörklila och smaken har en dragning åt bittermandel.


Johannesört

Johannesört blommar lysande gul i alla diken från högsommaren och en bra bit in på hösten och ger an av de allra finaste brännvinskryddningarna.
Är man osäker på om det är Johannesört som man hittat, kan man klämma på en blomma. Blir fingrarna röda är det Johannesört.
Plocka blomknopparna precis innan de slår ut. Lägg den i en flaska och slå över brännvinet. Efter tre-fyra dagar har man fått en kraftigt mahognybrun essans.
Johannesört är anses kunna driva bort onda andar.

Körsbär

Lägg solmogna smakrika körsbär på flaska och låt även ett par, tre krossade kärnor följa med. Låt stå en vecka i rumstemperatur och sila sedan bort bär och kärnor.
Om man vill ha körsbärslikör är det bara att tillsätta socker.


Liljekonvalj

Eftersom liljekonvaljer är giftiga så bör man inte dricka mer än två-tre nubbar per kväll av liljekonvaljbrännvinet.
Man lägger fullt utslagna blommor på flaska, slår över brännvin och låter det stå i en vecka. Sila och blanda ut med brännvin.
Liljekonvaljbrännvin är bra för hjärtat och förebygger slaganfall.


Pomerans

Skala en apelsin och tag så långt det är möjligt bort det vita från insidan. Skär sedan skalen i strimlor, lägg dem i en flaska och slå över brännvin. Låt stå relativt varmt i cirka fyra dagar, sila bort skalen och smaksätt brännvinet.


Renfana

Högsommarens blommande renfans kan användas som brännvinskrydda. Lägg blommorna i brännvin och låt stå i tre-fyra dagar, sila sedan. Essensen blir mahognybrun och den färdiga snapsen läckert guldgul.


Rölleka

Ett vanligt litet ogräs med vita till ljusrosa blommor. Torka blommorna och lägg i en flaska, häll brännvin över och låt stå i tre-fyra dagar. Ger en skarp men ändå god smak på brännvinet.
Röllekskryddat brännvin är även bra mot värk.


Rönnbär

Plocka fullmogna bär, lägg dem på flaska och slå brännvin över. Låt blandningen stå i fyra-fem dagar och sila sedan bort bären. Det färdiga brännvinet är både vackert att se på och gott att dricka. Smaken är lätt syrlig.
Vill man göra likör tillsätts socker, allt efter smak.


Smultron

Smultron går varken att sylta eller safta, men i brännvin behåller de både doft och smak. Lägg bären i en flaska, häll över brännvin och låt stå en vecka i rumstemperatur.
Man kan även göra smultronlikör genom att tillsätta socker.


Vinbär

Ett av de enklaste sätten att krydda brännvin, svarta, röda och vita vinbär går lika bra, men bör ej blandas. Välj riktigt fina och solmogna bär. Stoppa dem i en butelj, häll på brännvin och låt det hela stå i tio dagar. Efter att bären har silats bort bör essansen lagras några månader tills den klarnat.
Genom att tillsätta socker får man vinbärslikör.


[KTH][E-linjen] [THS][Esekt]
Johan "Eskil" Fredriksson Mail: e93_jof@e.kth.se