Risque

Instruktioner och spelregler


Innehållsförteckning

Ansvarsfrånsägelse
Instruktioner
  Kapitel 1: Introduktion
    1.1 Produktspecifikation
    1.2 Bakgrund
  Kapitel 2: Risque - Ett strategispel
    2.1 Hur det hela började
    2.2 Spelets mål
    2.3 Spelgång och regler
      2.3.1 Programmet startar
      2.3.2 Spelet startar
      2.3.3 Spelet rullar - en spelomgång
      2.3.4 Spelet avslutas

Ansvarsfrånsägelse

HAR DU LÄTT FÖR ATT TA ILLA VID DIG BÖR DU AVSTÅ FRÅN ATT SPELA.
(Givetvis kan inte vi ta ansvar för om du saknar humor)


Instruktioner

Kapitel 1: Introduktion

1.1 Produktspecifikation

Namn: Risque ver 0.9 Genre: Strategispel
Programtyp: Applet Systemkrav: Hur mycket grafikflimmer klarar du av?
Designad för: Netscape 4+, Exploder 4+ Grafikkrav: 800x600x256+
Kodspråk: Java 2, v1.2.2 Kostar: Tid

1.2 Bakgrund

Detta spel konstruerades som en uppgift i kursen 2D1343 Datalogi för E1, moment PROJ1 2p, som ges av NADA KTH i Stockholm, och ska motsvara ungefär två veckors svett och magsår.

Temat Risque valdes av gruppen.

Donationer i form av pengar och/eller öl mottages tacksamt. Döda sällskapsdjur undanbedes.
Mindre begagnad Calculus (Adams, 4th ed.) bytes mot James Dean-filmisar.

Kapitel 2: Risque - Ett strategispel

2.1 Hur det hela började

Uti galenskapens år 2001 vid den Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm beslutade ledningen att tvinga de dittills duktiga och intelligenta teknologera att läsa humanistiska ämnen. Avsikten med detta var att producera billigare studenter för den stora elaka Marknaden.
Teologi for Dummies
De varmhjärtade och godtrogna Osquar och Osqulda fogade sig för de nya kraven och läste såväl Teoretisk Teologi (TET) 6p och Industriell Ekonomi 8p, som Konsthistoria under den ugriska minoritetsperioden 4p och Storhetsvansinne för vardagssituationer 12p.

Då teknologer är duktiga studenter och lärde sig kurserna, i motsats till de som kurserna egentligen var avsedda för, började snart oroligheter blossa upp runt om på Campus. Eftersom en teknolog är en civiliserad student skedde den mesta krigföringen med dyra inhyrda konsulter.

KTH

Nästan inga teknologer kom till skada vid skapandet av Risque.

2.2 Spelets mål

Förinta alla andra sektioner och dominera Campus!

2.3 Spelgång och regler

2.3.1 Programmet startar
Startskärmen
Först visas en häpnadsväckande introduktion. När den är klar fylls skärmen med ett antal rullgardinslistor och textrutor.

Längst till vänster väljer du om spelare n (n:{Z, [1,6]}) ska spelas av en teknolog (människa eller annan primat, tex n0llan), spelas av ENIAC (datorn) eller inte vara med alls. Om du väljer bort en spelare på det här sättet kommer resten av raden att sms "gråas ut" för att indikera att spelaren inte är med. Om du i stället väljer att aktivera spelaren kommer du att kunna välja namn åt spelaren, samt vilken sektion spelaren tillhör.

För att köra igång, tryck på "Börja spela" i nedre högra hörnet. Om du inte får trycka på den knappen beror det antingen på att du bara har valt en spelare aktiv, eller för att två eller flera av de aktiva spelarna tillhör samma sektion. Gör om, gör rätt!
2.3.2 Spelet startar
Placera trupper
Det första som händer är att spelplanen slumpar ut länder till alla spelare, och i varje land sätts en trupp färska krigare ut. Den första fasen i spelet är nu att placera ut ytterligare trupper i de områden man tilldelats. Detta görs helt enkelt genom att klicka på flaggan i det önskade området.

I tur och ordning får spelarna sätta ut en trupp. Detta upprepas tills alla har satt ut samtliga av sina trupper. Tryck sedan på "Klar"-knappen för att sparka igång spelet.
2.3.3 Spelet rullar - en spelomgång
När spelet rullar igång sker det efter följande mönster: Spelare ett sätter ut sina nyrekryterade trupper, utför sina militära anfall, och avslutar med att göra en (förhoppningsvis) strategisk flytt av trupper. Sedan fortsätter spelare två med samma steg, osv.

a) Nyrekrytering. Varje omgång börjar med att spelaren får ett antal nya trupper. Detta sker genom att du klickar på det land du vill sätta ut en trupp i. Du kan inte ge bort trupper till motståndaren, och du kan inte ångra att du satt ut en trupp.

Överkurs: Antalet är baserat på hur många teknologer som finns inom spelarens totala landområde. I varje område finns ett visst antal teknologer, och dessa blir fler under spelets gång. När en spelare övertar en annan spelares landområde flyr dock större delen av teknologer i skräck, och bara en bråkdel blir kvar. Därför blir nyvunna länder militärt produktiva först efter några omgångar, när teknologantalet har ökat. Det maximala antalet teknologer är olika för olika länder beroende på deras strategiska innehåll och - annat...

Anfalla b) Anfall. Spelaren kan nu attackera. Om det är din tur, och du klickar på ett land, så markeras det och du får upp information om det. De två länder du senast har markerat kommer ha en mörkare toning, för att visa att just de är markerade. Om du kan anfalla det ena landet med det andra så kommer knappen "Anfall" att vara aktiverad. Krav för att kunna anfalla är att (i) länderna angränsar, (ii) du äger det ena landet och den andra ägs av en annan sektion, samt att (iii) du har mer än en trupp i ditt land. Eftersom du aldrig kan överge ett land så måste du alltid ha minst en trupp kvar där.

När du trycker på "Anfall" kommer dina män att slåss mot motståndarens, men bara tills en av dina trupper dör. Om du vill, och har tillräckligt med trupper kvar, kan du nu anfalla igen. Om du slår ur motståndarens sista försvarare, har du vunnit landet du anföll. Hälften av dina män kommer då att förflyttas till det nyvunna landet.

Chansen att du vinner beror på hur många du attackerar med, och på hur många motståndaren har som försvarar landet, men det är även en slumpfaktor med, och det är inte alltid den överlägsne vinner!

OBS! Eftersom Roslagsbanan bjuder på hisnande fartupplevelser och exotiska resmål ger den en unik möjlighet att snabbt förflytta trupper. De länder som sammanbinds av Roslagsbanan är därför att betrakta som angränsande! Liksom övriga bansystem som drivs i regi av SL så är dock tillförlitligheten diskutabel.

Tryck på "Klar" för att ge upp anfallsfasen, och övergå till truppförflyttning.

c) Truppförflyttning. Den sista fasen i en omgång är att flytta sina trupper. Spelarna har rätt att utföra EN flytt per omgång. Välj nu två av dina egna länder, som angränsar till varandra. Det land du markerade först kommer att flytta trupper till det du markerade sen, när du trycker på "Flytta". För varje gång du trycker på "Flytta"-knappen flyttas en trupp. Om "Flytta" inte går att trycka så kan du inte flytta mellan de två markerade länderna.

Tryck på "Klar" för att avsluta truppförflyttningen, och överlåta spelet till nästa spelare.
2.3.4 Spelet avslutas
Spelet avslutas när någon har erövrat hela Campus. Om du redan har blivit utslagen så spelar naturligtvis datorn klart till dess att segrande sektion har korats.
Denna tid bör väsentligen tillbringas i stor skam.

Beroende på din insats så kommer en rafflande final att kröna upplösningen.

© 2001 Johan Eklund, Björn Lundberg, Magnus Samuelsson, David Öhlin