Laserns användningsområden

Idag har lasern blivit allt mer vanlig och många av oss använder den dagligen utan att tänka på det. Den vanligaste anordningen idag som har en laser är förmodligen CD-spelaren. Då menar jag både CD-spelare för musik och för datorer. De fungerar på samma sätt. Sen finns det lite mer ovanliga användningsområden för laser som t.ex. avståndsmätning, områden inom medicinen etc.

CD-spelare: En CD består av en metallskiva som en laserstråle har gjort en massa små hål i. Dessa hål är väldigt små och sitter väldigt tätt. Då man vill läsa av CD-skivan för att veta vad det är på den använder man sig också av laser. Då belyser man CD-skivan som då reflekterar tillbaka laserstrålen och beroende på om det är ett hål eller inte ett hål skickas olika information till en yttre enhet. Den yttre enheten kan vara en t.ex. en förstärkare eller en dator.

Idag har tekniken gått framåt så mycket att det nu är möjligt att bränna sina egna CD-skivor med hjälp av en sk. CD-brännare. En CD-brännare fungerar så att man väljer vad man vill bränna ner på CD-skivan och sedan har Cd-brännaren en speciell laser. Denna speciella laser är starkare än den laser som sitter i vanliga CD-läsare. Denna starkare laser bränner in de små hålen själv istället för att låta tillverkaren göra det. Denna typ av CD-skivor kallas CD-R och den har en nackdel; när man väl har brännt in någonting på CD-skivan så är det utrymmet på CD-skivan använt och kan inte återanvändas. Därför har forskare nu tagit fram en annan CD-standard som kallas CD-RW, vilket betyder att man kan använda CD-skivan som en diskett, man kan skriva till den, ta bort det man har skrivit till den och sedan skriva någonting annat. Detta är mycket användbart då en CD-skiva rymmer mycket mer än traditionell diskett. Disketten rymmer

1,44 megabyte medan en CD-skiva rymmer upp till 650 megabyte. Denna CD har ett material som smälter vid ca 700 grader och kristalliseras vid ca 500 grader. Detta gör att om man vill ta bort något från skivan så värmer man upp den till 700 grader vilket gör att kristallerna som bildar de små hålen blir flytande och hålen försvinner. Sedan kyler man av CD-skivan till ca 500 grader vilket gör att kristallerna stelnar och hålen är borta. Skrivningen till CD-skivan fungerar likadant som på traditionella CD-skivor. Nackdelen med denna typ av CD-skivor är att materialet som reflekterar laserstrålen inte är lika reflekterande som på vanliga CD-skivor och därför kräver CD-RW ganska nya CD-läsare för att kunna fungera.

Användning inom medicinen: Det finns väldigt många områden inom medicinen som använder laser, men ett relativt nytt område är ögonoperationer. Denna metod använder man för att korrigera synfel. Metoden bygger på att man slipar hornhinnan så att den antingen blir lite mer konkav eller konvex och på så sätt upphäver synfelet.

Det finns, om man räknar bort brytningsfel, i stort sett två synfel, långsynt och närsynt. Långsynthet betyder att föremål på långt avstånd blir suddiga och vice versa. Då man är utsatt för långsynthet botar man det med konvexa glas, vilket motsvarar att man slipar hornhinnan så att den blir lite mer konkav. Slipningen görs numera med laser som då bränner bort en mycket tunn del av hornhinnan till dess att man uppnår önskad effekt. Motsatsen gäller för närsynthet.

Mätning: Man kan använda laser till att mäta avstånd mycket exakt. Denna mätmetod går ut på att man mäter tiden som laserstrålen behöver på sig att reflekteras tillbaka till utgångspunkten. Utifrån den tiden kan man sedan räkna fram sträckan eftersom ljusets hastighet är konstant. Denna användning av laser finns bl.a. i många militära fordon och används flitigt av konstruktionsarbetare.


Inledning|Principen för laser|Laserns egenskaper|Olika lasertyper|Laserns användningsområden

Litteraturlista