Reseberättelse

Examensarbete HT00/VT01
Australian Telecommunications Research Institute (ATRI)

Australian Telecommunications Cooperative Research Centre (AT-CRC)

Curtin University, Perth, Australien

http://www.curtin.edu.au
http://www.atri.curtin.edu.au

http://www.atri.curtin.edu.au/csp

http://www.atcrc.com

Varför just Perth?


Efter ett år som utbytesstudent i Österrike var jag sugen på lite sol och exotiska djur. Det självklara valet för examensarbetet var då naturligtvis Australien, alla svenskars drömresmål. Även min pojkvän var sugen på att uppleva Australien, så vi bestämde oss båda för att resa ditt och göra våra examensarbeten där. Perth påstår sig ha flest soltimmar per år av alla delstaters huvudstäder och ligger beläget på Australiens västkust i delstaten Western Australia, WA. I Perth bor ungefär 1,3 miljoner människor och staden är till ytan relativt stor. En mycket stor fördel med att plugga i Perth är naturligtvis vädret, naturen och djuren. På sommaren (december-februari) är det relativt varmt, cirka 25 till 40 grader, och det regnar mycket sällan. På annandag jul upplevde vi t.o.m.50 grader en bit norr om staden. På vintern (juni-augusti) är det lite kyligare, runt 5-15 plusgrader, och det regnar mest hela tiden. Tidskillnaden mellan Australien och Sverige är 6 timmar när Sverige har sommartid och 7 timmar när Sverige har vintertid. Dvs. när det är eftermiddag i Perth är det tidig morgon i Sverige. Australien är för övrigt indelat i 3 olika tidszoner. Människorna i Perth är lätta att umgås med och tar det för det mesta lugnt. Folk är generellt mycket ärliga och ingen försöker att tjäna pengar på en. Australien är ett enormt stort land till ytan. Från Perth till Sydney är det

3400 km och flygtiden är 5 timmar.

Ankomsten i Perth

Resan till Australien tog lång tid. Den 7 september 2000 flög vi från Arlanda och mellanlandade i Bangkok innan vi var framme i Perth många timmar senare. På flygresan från Stockholm till Bangkok fick vi sällskap av svenska friidrottslandslaget, handbollslandslaget och bordtennislandslaget som var på väg till OS i Sydney. Vi blev hämtade på flygplatsen som ligger en bit utanför staden av två andra svenska exjobbare. Första nätterna bodde vi på ett skitigt vandrarhem som heter Townsend Lodge (adress: 240 Adelaide Tce, telefon: + 61 - (0) - 8 - 9325 4143). Townsend Lodge har bara enkelrum och är belägget mitt i centrum nära bussterminalen och tågstationen.

Boendet

Curtin University har en extremt bra service som kallas HOUSING SERVICES. De hjälper till att fixa bostad till studenterna. Det finns studentbostäder på campus som de förmedlar. I studentbostäderna bor mest studenter från Asien och det är bra att ställa sig i bostadskön tidigt innan terminen börjar. Tyvärr är det ingen idé att flytta in i en studentkorridor för att "lära känna folk" eller "hitta partykompisar" då det asiatiska studenterna studerar mycket, även med KTH mått mätt, och därför inte har tid att "leka" med utbytesstudenterna. Vi lyckades inte få tag på något studentrum innan vi kom till Perth, men det visade sig inte vara några som helst problem då Perth är raka motsatsen mot Stockholm när det gäller hyresmarknaden. Det finns gott om bostäder att hyra, även möblerade till billiga priser. HOUSING SERVICES hjälpte oss att hitta en fin fräsch möblerad tvåa i en av de bättre stadsdelarna, South Perth. Vi köpte stadens lokala tidning The Western Australian på lördagen då den innehåller bilagan med bostäder att hyra/köpa/byta. Under rubriken To Let finns bostäder som hyrs ut. De flesta har ingen luftkonditionering. Vi åkte runt i bil med en av tjejerna från HOUSING SERVICES och tittade på flera olika bostäder innan vi bestämde oss. Sedan fick vi hjälp att flytta våra saker från vandrarhemmet och in i vår nya bostad. Hon ringde även och fixade en telefonuppkoppling, el, gas m.m. Lägenheten vi bodde i hade ingen luftkonditionering vilket vi ångrade ibland då temperaturen på natten under sommaren ofta låg runt 25 till 30 grader, men med en bra fläkt överlever man dock. Bostaden var möblerad och hade allt man kunde önska sig så som till exempel tvättmaskin, torktumlare, mikro, TV, video, telefon, brödrost, värmefläkt, fläkt m.m. Hyran var 180 AUD i veckan sedan tillkom el, gas, vatten och telefon, men delat på två personer blev det ändå billigare än mitt lilla slitna studentrum på 17 kvadratmeter på Lappis i Stockholm. Alla räkningar man får kan betalas med valfritt kreditkort tex. ett svenskt VISA-kort via telefon eller Internet.

Kollektivtrafiken körs av Transperth http://www.transperth.wa.gov.au/ men är ytterst begränsad. En bil är ett måste. Som tur är är det inte så dyrt som i Sverige att köpa en bil. Vi köpte en Mitsubishi Magna från 1988 för 1900AUD. Bensin är halva priset jämfört med Sverige. Livsmedel är också billigare än i Sverige, speciellt kött. Typisk australiensiskt är barbie dvs. grillfest. Restauranger behöver precis som i Sverige utskänkningstillstånd för att få servera alkohol. De restauranger som inte får servera alkohol har ofta Bring Your Own (BYO). Det betyder att man får ta med sig sin egen inhandlade dryck och dricka den på restaurangen.

Hur hittar man ett examensarbete i Australien?

Det bästa sättet är att kontakta den institutionen på KTH under vilken man vill göra sitt examensarbete. De kan om man har tur hjälpa till och tipsa om vilka personer i Australien som man kan skicka en ansökan till. Det tar tid att hitta ett examensarbete och det är bra om man börjar mer än ett halvår innan man tänkt påbörja sitt examensarbete. Till en ansökan skickas givetvis KTH betygen med. Även om man inte har "toppbetyg" är det inte omöjligt att hitta ett examensarbete då man som svensk student kan leva på CSN och inte kräver någon lön. Om man gör sitt examensarbete utomlands får man av CSN lika mycket pengar som om man hade studerat i Sverige med det gamla systemet. Jag tror att samma regler gäller med det nya systemet. Med det gamla systemet kunde man söka extrastudiemedel för tex. en utlandsstudieförsäkringen. Om man var ärlig och berättade att man inte skulle läsa vanliga kurser utan göra sitt examensarbete "förlorade man" alltså mycket pengar. Jag skickade in en överklagan till CSN angående detta för jag ansåg inte att jag hade lägre levnadskostnader bara för att jag gjorde mitt examensarbete, men jag fick avslag. Svenska medborgare behöver visum för att resa in i Australien. Visumansökningsprocessen var krånglig och tog cirka 3 månader. Vi var tvungna att söka ett Occupational Traineevisum som man måste söka via Berlin http://www.australian-embassy.de/visa/visa.htm. Andra visum som man kan söka är vanligt studentvisum och Working Holidayvisum.

Studierna

Innan jag anlände i Perth hade jag ingen som helst aning om vad jag skulle göra för exjobb, jag hade dock blivit tilldelad en handledare: Professor Abdelhak Zoubir. Exjobbet visade sig heta Separation of Non-Stationary Sources och var okej. Den intresserade läsaren kan se min hemsida för att ta del av rapporten http://www.e.kth.se/~e96_lia/hemsidanlankar/exjobb.html. Vi fick ett eget rum att dela på med var sin relativt ny snabb dator. De australiensiska studenterna har sommarlov från början av december till februari. Att göra ett exjobb visade sig snabbt vara bra på det sättet att man på helgerna och kvällarna kunde vara helt ledig. Det resulterade i att helgerna tillbringades på stranden. Att surfa är mycket svårare än det ser ut, men med en Body Board var det lättare. Beachvolleyboll är en annan rolig och billig sport som jag tyckte om att utöva på helgerna.

Att plugga i Perth som födoämnes-, pälsdjurs-, damm- och pollenallergiker

Tyvärr har de heltäckningsmattor överallt. Jag såg aldrig någon röka inomhus. Totalt rökförbud råder inomhus på de flesta restauranger och vandrarhemsrum. Det finns relativt få rökare i Perth bland studenterna, ungefär lika få som på KTH. Pollen finns det tyvärr relativt gott om på grund av det varma klimatet. Jag såg aldrig någon som tog med sitt husdjur till skolan eller in i någon affär eller liknande. På campus finns det mest snabbmatsställen så kallade takeaways och någon innehållsdeklaration av maten var det inte att tala om.

Bra saker att ha med sig

Förutom passet, VISA-kortet och en utlandsstudieförsäkring är solglasögon, solhatt och sololja ett måste. Det är ingen idé att resa till Australien med förhoppningen att bli solbränd. Som bekant är solens strålar mycket farliga i Australien och på några minuter är man totalt sönderbränd om man inte använder en solkräm med en mycket stark solfaktor. Var tredje australiensare får hudcancer och att "ligga och steka sig på stranden" är inte socialt accepterat i Australien. Det är svårt att hitta en solkräm med lägra faktor en 30 i butikerna eller på apoteket. Barnen som befinner sig på stranden och inte vill sitta still under ett solparasoll är iklädda speciella badkläder som täcker allt utom händer och fötter. Vid vattensporter används alltid våtdräkt då den täcker stora delar av kroppen. Själv passade jag på att köpa ett par solglasögon på extrapris i september i Sverige innan jag reste. En internationell studentlegitimation (=ISIC-kortet) är bra att ha då det finns en hel del studentrabatter att dra nytta av. En engelsk-svensk ordlista är naturligtvis ett måste och kan vara svår att få tag på i Australien och bör därför tas med från Sverige. Formelsamlingar från kurserna i kretsen/signalen och mattstatten m.fl., BETA och en bra miniräknare är också bra att ha med sig.

Studentrabatter och fritidsaktiviteter som bör utnyttjas


Det finns gott om rabatter för studeranden. Rabatter fås vid biobesök, buss-, tåg- och flygresor, på vissa restauranger på campus, då man vill träna på campus och på diverse kulturella tillställningar m.m. Det kulturella utbudet i Perth är dock mycket begränsat. Djurlivet är för en svensk det närmaste man kan komma himmelriket på jorden. I vattnet kan man snorkla med undervattenssköldpaddor, reefhajar, delfiner, valar, fiskar och massa andra djur. På land finns det koalor, kängurur, dingos, kameler och quokkas m.m. Tyvärr finns det en del farliga djur också. Vilka dessa djur är beror på var man befinner sig i Australien. I västra Australien finns det två spindlar som man helst inte ska bli biten av. De kallas redback och whiteback, men de är inte dödliga. Det finns även en del giftiga ormar, men de är mer sällsynta än spindlarna. Alla australiensare har en spray hemma som dödar smådjur. Tex. kackerlackor finns det gott om och dessa vill man inte ha ihjäl med tex. en sko för då känner kackerlackans kompisar det på lukten och så kommer de också in i huset, säger åtminstone myten. De flesta hajar är inte farliga för människor. Två sorter som ibland smakar på människor, fast att de egentligen inte tycker att människor smakar gott, är vithajen och tigerhajen. Det finns inget skydd mot dessa hajar förutom att inte gå i vattnet. Dock blir ytterst få personer dödade varje år i Australien. Under den tiden som vi befann oss i Perth blev en man biten av en vithaj och förblödde. En bra bit norr om Perth ligger Australiens näst största korallrev, Ningaloo reef. Revet är mycket vackert, lika fint som stora barriärrevet men mycket billigare då man kan gå i direkt från stranden. Om du har möjlighet ska du absolut åka hit och snorkla. Den bästa stranden är Tourquosbay. Om man har tur kan man även under sommaren se havssköldpaddor komma upp på stranden och lägga ägg. Vi reste upp dit under jullovet och vi hittade ett bra, fräscht och billigt ställe att bo på som heter Exmouth Cape Tourist Village http://www.zeta.org.au/~tony/exmouth/accommodation.html och ligger i Exmouth. Priset för ett dubbelrum var 26 AUD per natt och rum. Rummet hade luftkonditionering och eget kök. Halvägs till Exmouth ligger Monkey Mia vid Shark Bay hit kommer vilda delfiner upp på stranden. Man kan klappa och mata dem. En resa söderut till Margret River är också att rekommendera.

Sök stipendier

Eftersom en utlandsvistelse kan kosta ganska så mycket pengar rekommenderar jag dig som vill studera i Australien att söka stipendier. KTH delar ut ett stipendium som heter Anders Malmes stipendiefond. Civilingenjörs Förbundet delar också ut stipendium som kan sökas av medlemmar som varit med i förbundet i minst 6 månader. Något som också bör nämnas är att man får tillbaka pengar från kåren på kåravgiften om man studerat utomlands, detta gäller även vid examensarbeten.

Jag måste säga att jag är extremt nöjd med min tid i Perth. Allt blev bättre än förväntat. Det finns absolut ingen ursäkt att inte åka till Perth. Exjobba i Perth var det roligaste jag gjort under min studietid. Om du har frågor och funderingar om Perth eller i allmänhet om studier i Australien får du gärna skriva till mig.

 

G´day mate, no worries.

Lisbeth Andersson

e96_lia@e.kth.se