Gammal i gemet

Min hemsida är gissningsvis en av de äldsta hemsidorna på WWW. Det är lite lurigt att ta reda på när den skapades, men det är möjligt att den första versionen finns sparad på en backup någonstans.

Vi hade full internetanslutning på KTH redan innan jag började här hösten 1993; KTH var (och är, kan man säga) hela Sveriges internetanslutning. Vi använde mycket epost, men eftersom vi inte kunde få reda på vilka andra som hade det ute i världen skrev vi bara till varandra på sektionen.

Samtidigt uppfanns WWW, och vi introducerades inför den enda webb-läsaren som fanns då, nämligen Mosaic. Frågan är om det hade hunnit bli 1994 innan vi blev så intresserade av WWW att vi gjorde egna hemsidor, så för att vara på den säkra sidan säger jag att min hemsida lades upp någon gång innan sommaren 1994. Vid det laget vet jag att jag gjorde hemsidor, för då skapade jag tillsammans med en kompis min nollegrupps hemsidor .

Då fanns det inte många tusen hemsidor i världen, och att surfa var närmast en plåga. Tro inte att det berodde på låg bandbredd; nej, eftersom nätet användes så lite på den tiden gick det oftast snabbare än det gör idag. Plågan bestod i stället i att ingen hade något att säga på nätet utan alla lade all kraft på att hitta så många andra ställen att länka till som möjligt. Du kan ju föreställa dig hur roligt det är att surfa från länksida till länksida!

Mina hemsidor lider fortfarande lite av detta gamla problem, men nu beror det snarare på att nätet är så fullt av expertkunskap att jag känner mig som en amatör som inte har något att tillföra, utom möjligen sånt här bludder..:-)

Nåväl, det var först efter något år som Netscape kom in som ett yrväder, och jag var väldigt skeptisk i början. Inte nog med att det var mycket buggigare än Mosaic och kraschade titt som tätt (det gör det ju fortfarande!), utan även dess skapelseberättelse stötte min public-service-vänliga ådra. Mosaic skapades ju av NCSA som någon sorts ideell handling, men Netscape bildades av några av Mosaics programmerare som slutat på NCSA och startat eget. framstod Netscape som kommersialismens senaste utpost, nu är det Microsoft Internet Explorer som har tagit över den rollen och Netscape framstår nästan som idealistiskt i jämförelse.

Med tiden gick det inte att hålla på Mosaic. Efter ett tag fick vi ju färgskärmar på skolan, och det märktes att Mosaic förlorat greppet. Man kunde till exempel inte välja bakgrundsfärg, och än mindre bakgrundsbild till dokumenten. Så någon gång under 1995 resignerade även jag och gjorde om mina hemsidor enligt HTML 2.0 eller vad den kan ha hetat på den tiden. Det var då jag beslöt att mina hemsidor skulle ha bakgrundsfärgen "FFFFDD" därför att den var lätt att skriva i HTML-koden. Hur många www-sidor utan bakgrundsfärg eller bakgrundsbild stöter man på numera? Jag får erkänna att den är en förbättring...


Filip Wahlberg
Last modified: Tue Oct 21 19:45:44 MET DST 1997