veganrecept
för
köttätare
Att äta vegetariskt eller
vegan uppfattas av många som krångligt eller tråkigt. Det är emellertid så att
vegetarisk- eller veganmat är lika lätt att göra och få att smaka gått som
vilken annan kost som helst.
Den som är vegan bör tänka
på vad han/hon äter efter som vissa ämnen kan vara svåra att tillgodose sig med
vegankost. Det bör dock påpekas att även om man äter kött måste tänka på vad
man äter. Människan är inte byggd för att äta så mycket kött som vi äter idag.
Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är överkonsumtion av kött, det vill säga
hjärt- och kärlsjukdomar, vilka uppstår på grund av för mycket animaliskt fett
i kroppen.
Oavsett om du äter kött
eller inte, så kom ihåg att det är ett val du gör. Bara för att det flesta äter
kött behöver inte det vara rätt. Varje individ måste själv välja vad den ska
äta. Även om du väljer att göra som alla andra har du gjort ett val.
Det finns som sagt många anledningar till att bli
vegan. Det här är mina:
Hälsoskäl. Vegetarisk mat är nyttigare med mindre fett och mer
fibrer och vitaminer. Det gör att den
som blir vegetarian ofta upplever att man känner smaker och lukter bättre och
känner sig piggare.
Gifter av olika typer som finns i naturen vandrar uppåt
i näringskedjan. Att äta animalier är alltså giftigare än att äta vanlig mat.
Det finns fler farliga bakterier och virus i kött än
i frukt och grönt. Till exempel salmonella eller ”galna-ko-sjukan”.
Vegetarisk- och vegankost har bevisats hjälpa mot och
minska risken för olika sjukdomar, bland annat ledbesvär och cancer.
Vegetarianer löper tex. 40% mindre risk att drabbas av viss cancertyper.
Djurrätt. Det finns otaliga exempel på inhuman behandling av
djur som föds upp för att göda oss. Djur matas med råolja, kadaver, slam och
fiskmjöl. De fraktas fram och tillbaka över Europa i jakt på bidrag och lägre
slaktkostnader. De lever i djurfabriker där de stressas att växa sig stora så
snabbt som det bara går. Djur avlas till oigenkännlighet och föds med defekter.
Sverige lever vi dock i den naiva tron att vi skulle vara bättre än andra
länder. Ändå avslöjas varje år hur svenska bönder och slakterier missköter sig.
Resurserna. Det finns en begränsad mängd odlingsbar areal i
världen. Idag används stora delar av den till att odla foder till djuren i
köttfabrikerna. Detta gör att vi får ut mindre mat (i protein räknat) ur samma
mängd areal när vi tar omvägen via djuren. Fler skulle kunna äta sig mätta om
alla var veganer.
Onödigt. För mig är det inte svårt att inse att jag som
köttätare bidrar till att öka mängden lidande hos djur. Att kött är onyttigt
och att fler skulle kunna äta sig mätta om jag avstod från animalier. Det går i
vårt moderna samhälle lätt att tillgodose sig all näring man behöver via en
vegankost. Därför ser jag ingen anledning till att inte vara vegan.
Detta är några av anledningarna till att jag är
vegan.
3-4
st gula lökar
1
kg potatis
1-2
st paprikor
2
msk margarin
1
tsk paprikapulver
2-2½
dl vatten
1
burk krossade tomater
1
tärning buljong
½-1
tsk salt
svartpeppar
Hacka
löken, tärna potatisen och paprikan. Stek fett och lök. Tillsätt hälften av
vattnet och kryddorna och låt det torka in. Tillsätt resten av ingredienserna
och koka till potatisen blir klar.
Serveras
med bröd.
Festlig asiatisk risotto (3-4 pers)
½ pkt fryst tailändsk wok-blandning
1-2 dl kokt ris
½ st hackad rödlök
3 skivor ananas
½ st banan
ca 1dl kokosmjölk
några casewnötter
stark curry
1 tsk sambal olek
salt och peppar
lite olja
lite sojasås
Woka wok-grönsakerna tillsammans med lite olja tills de tinat och blivit mjuka. Tillsätt rödlöken och riset. Dela bananen och ananasen i mindre bitar och häll i. Häll försiktigt i kokosmjölken, och låt det puttra samman men inte så länge så att riset blir grötigt. Smaksätt med kryddor, sojasås och sambalolek.
Cowboyrisotto (ca 2 pers)
curry
1 st lök
2½ dl ris
½ liter vatten
1 tärning buljong
grönsaker, t.ex.
fryst majs-ärtor-paprika
Fräs curry, lök och ris i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningen. Koka på svag värme tills riset är klart. Rör ned grönsaker och bönorna.
Ät med bröd till
Jambalaya
1 st stor gul lök
3 st paprikor i olika färg
1 burk champinjoner
2 st vitlöksklyftor
1 burk passerad tomat
1 st banan
1,5 dl salta jordnötter
2 tsk curry
1 tsk paprika pulver
1 msk soja
1 msk socker
Hacka löken. Skär paprikan i bitar.
Pressa vitlöken. Lägg i lök, paprika, champinjoner, curry, paprika pulver och
rapsolja i en gryta och fräs alltsammans
Häll i den passerade tomaten, 1,5 dl vatten, sojan och sockret. Låt det sedan
puttra på spisen i 10 minuter.
Avsluta med att lägga ner skivad banan och jordnötterna. Servera tillsammans med ris och sallad, när bananen blivit mjuk.
Potatis och purjolöksoppa
8 st potatisar
2½ liter grönsaksbuljong
4-6 st purjolökar
4 msk vetemjöl
4 msk olja
vitpeppar
muskot
salt
Skala och skiva potatisen. Skala och skär purjolök i centimetertunna skivor och koka den mjuk med potatisen och buljongen. Gör redning på oljan och vetemjölet (och eventuellt lite vatten) och häll i.
Krydda med salt,vitpeppar och muskot. Servera med bröd.
Örtgratinerade tomater
6 st tomater (eller paprika)
3 skivor vitt bröd
2 klyftor vitlök
½ knippa persilja
1 tsk timjan
½ dl olivolja
salt
peppar
Halvera tomaterna, peta ur kärnorna. Lägg tomaterna upp och ned på ett hushållspapper så de rinner av. Skär bort kanterna från bröd skivorna. Mosa eller riv brödet och blanda med pressad vitlök, finhackad persilja, timjan, olivolja samt lite salt och peppar. Fyll tomathalvorna med örtröran och gratinera 15 minuter i 175 graders ugnsvärme.
Linspastej
2-3 st stora gula lökar
2 dl gröna linser
timjan
salt
Klyfta lökarna och koka dem tillsammans med linserna. Häll av kokvattnet. Mixa och smaka av med timjan och salt.
Använd som
leverpastej på smörgås.
Snickers
1 dl socker
2 dl sirap
1 burk jordnötssmör (ca 300g)
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
10 dl cornflakes
250 g mörk choklad (utan mjölk)
Blanda socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull och värm upp till en smet. Blanda vaniljsocker, kokosflingor och cornflakes. Blanda sedan med smeten till en massa. Lägg ut massan på en plåt och häll över smällt choklad.
Om man inte har tid eller orkar att laga ordentlig mat finns det veganmat som halvfabrikat.