veganrecept

för

köttätare

 

 

 

 

© Oscar

 


Vegan?


Vegan är er person som inte äter någonting från djurriket. En vegetarian däremot äter inte kött. Skillnaden är alltså att en vegan inte äter t.ex. ägg, mjölk, skaldjur eller smör.

Anledningen till att man blir vegetarian eller vegan kan skifta. Det kan vara för att man inte tycker att kött är gott, att man tycker att djuren också har ett levnadsvärde eller att man tycket att köttindustrin är cynisk.

                      Att äta vegetariskt eller vegan uppfattas av många som krångligt eller tråkigt. Det är emellertid så att vegetarisk- eller veganmat är lika lätt att göra och få att smaka gått som vilken annan kost som helst.

                      Den som är vegan bör tänka på vad han/hon äter efter som vissa ämnen kan vara svåra att tillgodose sig med vegankost. Det bör dock påpekas att även om man äter kött måste tänka på vad man äter. Människan är inte byggd för att äta så mycket kött som vi äter idag. Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är överkonsumtion av kött, det vill säga hjärt- och kärlsjukdomar, vilka uppstår på grund av för mycket animaliskt fett i kroppen.

                      Oavsett om du äter kött eller inte, så kom ihåg att det är ett val du gör. Bara för att det flesta äter kött behöver inte det vara rätt. Varje individ måste själv välja vad den ska äta. Även om du väljer att göra som alla andra har du gjort ett val.


Därför är jag vegan


Det finns som sagt många anledningar till att bli vegan. Det här är mina:

 

Hälsoskäl. Vegetarisk mat är nyttigare med mindre fett och mer fibrer  och vitaminer. Det gör att den som blir vegetarian ofta upplever att man känner smaker och lukter bättre och känner sig piggare.

Gifter av olika typer som finns i naturen vandrar uppåt i näringskedjan. Att äta animalier är alltså giftigare än att äta vanlig mat.

Det finns fler farliga bakterier och virus i kött än i frukt och grönt. Till exempel salmonella eller ”galna-ko-sjukan”.

Vegetarisk- och vegankost har bevisats hjälpa mot och minska risken för olika sjukdomar, bland annat ledbesvär och cancer. Vegetarianer löper tex. 40% mindre risk att drabbas av viss cancertyper.

Djurrätt. Det finns otaliga exempel på inhuman behandling av djur som föds upp för att göda oss. Djur matas med råolja, kadaver, slam och fiskmjöl. De fraktas fram och tillbaka över Europa i jakt på bidrag och lägre slaktkostnader. De lever i djurfabriker där de stressas att växa sig stora så snabbt som det bara går. Djur avlas till oigenkännlighet och föds med defekter. Sverige lever vi dock i den naiva tron att vi skulle vara bättre än andra länder. Ändå avslöjas varje år hur svenska bönder och slakterier missköter sig.

Resurserna. Det finns en begränsad mängd odlingsbar areal i världen. Idag används stora delar av den till att odla foder till djuren i köttfabrikerna. Detta gör att vi får ut mindre mat (i protein räknat) ur samma mängd areal när vi tar omvägen via djuren. Fler skulle kunna äta sig mätta om alla var veganer.

Onödigt. För mig är det inte svårt att inse att jag som köttätare bidrar till att öka mängden lidande hos djur. Att kött är onyttigt och att fler skulle kunna äta sig mätta om jag avstod från animalier. Det går i vårt moderna samhälle lätt att tillgodose sig all näring man behöver via en vegankost. Därför ser jag ingen anledning till att inte vara vegan.

Detta är några av anledningarna till att jag är vegan.


Huvudrätter


Ungersk potatisgryta                     (3 pers)                

 


3-4 st                  gula lökar

1 kg                    potatis

1-2 st                  paprikor

2 msk                 margarin

1 tsk                   paprikapulver

2-2½ dl              vatten

1 burk                krossade tomater

1 tärning           buljong

½-1 tsk              salt

                           svartpeppar


Hacka löken, tärna potatisen och paprikan. Stek fett och lök. Tillsätt hälften av vattnet och kryddorna och låt det torka in. Tillsätt resten av ingredienserna och koka till potatisen blir klar.

 

Serveras med bröd.

 

 




Festlig asiatisk risotto                    (3-4 pers)


 

 


½ pkt                  fryst tailändsk wok-blandning

1-2 dl                  kokt ris

½ st                     hackad rödlök

3 skivor               ananas

½ st                     banan

ca 1dl                  kokosmjölk

några                   casewnötter

stark curry

1 tsk                    sambal olek

salt och peppar

lite olja

lite sojasås


Woka wok-grönsakerna tillsammans med lite olja tills de tinat och blivit mjuka. Tillsätt rödlöken och riset. Dela bananen och ananasen i mindre bitar och häll i. Häll försiktigt i kokosmjölken, och låt det puttra samman men inte så länge så att riset blir grötigt. Smaksätt med kryddor, sojasås och sambalolek.



Cowboyrisotto                                (ca 2 pers)



                           curry

1 st                      lök

2½ dl                  ris

½ liter                  vatten

1 tärning              buljong

grönsaker, t.ex. fryst majs-ärtor-paprika

Fräs curry, lök och ris i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningen. Koka på svag värme tills riset är klart. Rör ned grönsaker och bönorna.

 

Ät med bröd till


 


Jambalaya

 


1 st                      stor gul lök

3 st                      paprikor i olika färg

1 burk                 champinjoner

2 st                      vitlöksklyftor

1 burk                 passerad tomat

1 st                      banan

1,5 dl                  salta jordnötter

2 tsk                    curry

1 tsk                    paprika pulver

1 msk                  soja

1 msk                  socker

 

Hacka löken. Skär paprikan i bitar. Pressa vitlöken. Lägg i lök, paprika, champinjoner, curry, paprika pulver och rapsolja i en gryta och fräs alltsammans
Häll i den passerade tomaten, 1,5 dl vatten, sojan och sockret. Låt det sedan puttra på spisen i 10 minuter.

Avsluta med att lägga ner skivad banan och jordnötterna. Servera tillsammans med ris och sallad, när bananen blivit mjuk.


 


Potatis och purjolöksoppa

 


8 st                      potatisar

2½ liter                grönsaksbuljong

4-6 st                  purjolökar

4 msk                  vetemjöl

4 msk                  olja

                           vitpeppar

                           muskot

                           salt

 

Skala och skiva potatisen. Skala och skär purjolök i centimetertunna skivor och koka den mjuk med potatisen och buljongen. Gör redning på oljan och vetemjölet (och eventuellt lite vatten) och häll i.

 

Krydda med salt,vitpeppar och muskot. Servera med bröd.



Aperitifer


Örtgratinerade tomater

 


6 st                      tomater (eller paprika)

3 skivor               vitt bröd

2 klyftor              vitlök

½ knippa             persilja

1 tsk                    timjan

½ dl                    olivolja

                           salt

                           peppar

 

Halvera tomaterna, peta ur kärnorna. Lägg tomaterna upp och ned på ett hushållspapper så de rinner av. Skär bort kanterna från bröd skivorna. Mosa eller riv brödet och blanda med pressad vitlök, finhackad persilja, timjan, olivolja samt lite salt och peppar. Fyll tomathalvorna med örtröran och gratinera 15 minuter i 175 graders ugnsvärme.


 





Övrigt



Linspastej

 


2-3 st                  stora gula lökar

2 dl                     gröna linser

                           timjan

                           salt

 

Klyfta lökarna och koka dem tillsammans med linserna. Häll av kokvattnet. Mixa och smaka av med timjan och salt.


Använd som leverpastej på smörgås.


Snickers

 


1 dl                socker

2 dl                sirap

1 burk            jordnötssmör (ca 300g)

1 tsk              vaniljsocker

1 dl                kokosflingor

10 dl              cornflakes

250 g             mörk choklad (utan mjölk)

 

Blanda socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull och värm upp till en smet. Blanda vaniljsocker, kokosflingor och cornflakes. Blanda sedan med smeten  till en massa. Lägg ut massan på en plåt och häll över smällt choklad.


 


Vegan halvfabrikat


 

Om man inte har tid eller orkar att laga ordentlig mat finns det veganmat som halvfabrikat.